توصیه‌هایی برای سلامت در آستانه چهل سالگی

توصیه‌هایی برای سلامت در آستانه چهل سالگی

 
سلامت در آستانه چهل سالگی بسیار مهم است ،اگر هیچ یک از عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی در شما وجود ندارد هم بعد از 40 سالگی باید هر 5 تا 10 سال آزمایش‌های دوره‌ای لازم را انجام دهید.
 
چهل سالگی سن عجیبی است. تفسیرها و تعبیرهای زیادی از این سن سراغ داریم. یکی می‌گوید «اول چل‌چلی»؛ آن یکی می‌گوید «بحران چهل‌سالگی». یکی می‌گوید «اول پیری» آن یکی معتقد است «سن پختگی». اما جدا از تمام این برداشت‌ها حقیقت این است که در چهل سالگی ما بدنی داریم که چهار دهه از آن کار کشیده‌ایم و در هر صورت ممکن است با آسیب‌هایی روبرو باشد که تا قبل از آن تجربه نکرده است. به خصوص اگر در این چهل سال، آن را به حال خود رها کرده باشید و به سلامت خود اهمیت نداده باشید. اگر بخواهیم صریح و ساده صحبت کنیم باید بگوییم که اگر تا امروز (مرز چهل‌سالگی) به سلامت خود اهمیت داده‌ و از سلامت خود مراقبت کرده‌اید، باید از این به بعد این مراقبت‌ها را بیشتر کنید؛ و اگر بدون توجه به سلامت و سبک زندگی به این سن رسیده‌اید، زمان زیادی را از دست داده‌اید و اگر تا امروز دچار مشکل خاصی در سلامت خود نشده‌اید، آدم خوش‌اقبالی بوده‌اید.
به هر حال جزو هر کدام از این دو دسته که بوده باشید، از همین امروز باید سلامت را جدی بگیرید و بدن چهل‌ساله خود را از آسیب دور نگه دارید. برای آشنایی با ابعاد مختلف سلامت در چهل سالگی با ما همراه باشید:

 

1.بيماري‌هاي قلبي- عروقی در کمین هستند

به طور کلی بيماري‌هاي قلبي عروقي به دو دسته تقسيم مي‌شوند. دسته اول گرفتگي عروق هستند كه مي‌توانند عامل سكته‌هاي قلبي، آرتريت و سكته‌هاي مغزي باشند  و دسته دوم پارگي عروق مغزي كه دومين علت سكته‌هاي مغزي هستند.
آمار جهانی نشان می‌دهد تعداد قربانيان بيماري‌هاي قلبي عروقي درحال حاضر بيش از سرطان است. در كشورهاي اروپايي علت مرگ يك نفر از هر سه مرگ، بيماري‌هاي عروقي است. به علاوه این بیماری‌ها از جمله دلایل اصلي معلوليت‌هاي شديد و عوارض خاص به‌ويژه بعد از سكته مغزي هستند. البته بیماری‌های قلبی عروقی چندان بدون علامت هم نیستند و می‌توان برای پیشگیری از آنها با توجه به این علایم اقدام کرد. زیرا پيشگيري، تشخيص به موقع و درمان صحیح، کلید یک زندگی توام با سلامت برای شما خواهد بود.
 

افراد در معرض خطر

عوامل زیادی در بروز بیماری‌های قلبی عروقی نقش دارند و هرچه این عوامل بیشتر باشند، خطر ابتلا به این بیماری‌ها نیز بیشتر است. بنابراین با شناسایی این عوامل می‌توان از بیماری‌های قلبی عروقی دور ماند. برخی از این عوامل خطر را با هم مرور مي‌كنيم:
بالارفتن كلسترول بد(LDL) يا پايين آمدن كلسترول خوب خون:(HDL)
كلسترول بد خون با رسوب كردن در ديواره عروق سبب گرفتگي و انسداد عروق و سكته مي‌شود. برای آگاهی از این موضوع لازم است تا در سنین بين 18 تا 30 سالگي آزمايش چربي بدهيد و در صورتي كه زمينه خانوادگي چربي خون بالا داريد، این موضوع را به پزشك اطلاع دهيد. در جواب آزمایش طبیعی، میزان LDL بايد زير6/1 گرم در ليتر و تري‌گليسيريد 5/1 گرم در ليتر باشد.
 

فشار خون

فشار خون بالا چه كنترل شده باشد و چه کنترل‌نشده، زمينه‌ساز ابتلا به بيماري‌هاي قلبي عروقي است. اين بيماري در اكثر موارد خاموش و بدون علامت است و معمولا  به صورت اتفاقی با اندازه‌گیری فشار خون خود را نشان می‌دهد.
 

دیابت

این بیماری آن قدر فراگیر شده که بسیاری از ما حداقل چند مورد از آن را در اطرافیان خود دیده‌ایم و کم و بیش با آن آشنا هستیم. ديابت به معني افزايش غير طبيعي ميزان قند در خون است. در اين بيماري انسولين كه كار آن كنترل قند خون و جذب آن توسط سلول را بر عهده دارد، نمي‌تواند پاسخگوی نیاز بدن باشد. بالارفتن آن تا 26/1 گرم در ليتر به معني ديابت است .احتمال بروز این بیماری با افزایش سن زیادتر می‌شود پس حتما آزمایش قند خون را در فهرست آزمایش‌های دوره‌ای خود قرار دهید.

 

دخانيات

یکی از عوامل موثر در بیماری‌های قلبی عروقی و بسیاری بیماری‌های دیگر بی شک مصرف دخانیات است که متاسفانه به‌رغم تمام اطلاع‌رسانی‌ها روزبه‌روز در بین جوانان گسترش می‌یابد. اگر تا امروز سیگار کشیده‌اید، چهل سالگی یک زمان مناسب برای ترک این عادت بیهوده است.
 

اضافه وزن

از مهم‌ترین معضلات زندگی شهری امروز کم‌تحرکی و عدم توجه به فعالیت‌های بدنی است که اضافه‌وزن و چاقی را به دنبال دارد و از عوامل بروز بیماری‌های قلبی عروقی است و در میانسالی باید بیش از پیش مورد‌توجه قرار گیرد.
 

زمينه خانوادگي

زمینه خانوادگی بیماری‌های قلبی عروقی از مواردی است که خود فرد در ایجاد آن نقشی ندارد ولی می‌تواند سبک زندگی خود را با آگاهی از این مساله مدیریت کند. زمینه خانوادگی بیماری‌های کرونری، مرگ ناگهانی پدر یا برادر قبل از 55 سالگی یا مرگ مادر یا خواهر قبل از 65 سالگی و یا سکته مغزی در یکی از اعضای خانواده قبل از 45 سالگی را شامل می‌شود.
 
توجه داشته باشید که اگر هیچ یک از عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی در شما وجود ندارد، بعد از 40 سالگی باید هر 5 تا 10 سال و اگر یکی از این عوامل خطر را دارید هر سه سال و اگر زمینه‌ خانوادگی دارید هر سال آزمایش‌های لازم را انجام دهید.

 

۲. سرطان را جدی بگیرید

در‌صورتی که سرطان در مراحل نخست تشخیص داده شود به‌طور‌حتم قابل‌درمان است. اما برای تشخیص به‌موقع چه مواردی را باید در نظر بگیریم:
 

سابقه خانوادگی

برای تشخیص به موقع سرطان کولون اگر زمینه خانوادگی ابتلا به پولیپ گوارشی یا بیماری‌های گوارشی التهابی مزمن مثل بیماری کورن یا زمینه‌ خانوادگی بیماری کولون را دارید، هر سال برای انجام آزمایش‌های مربوط به آن به پزشک مراجعه کنید.
 

خون

اگر روی دستمال کاغذی بعد از اجابت مزاج خون دیدید یا در مدفوع شما رگه‌های خونی وجود دارد یا دچار تغییرات مزاجی بی‌دلیل شده‌اید، در این رابطه با پزشک مشورت کنید.
 

خال

در صورتی که خال یا جوش سیاه رنگ مشکوکی دارید بهتر است با متخصص پوست در رابطه با آن صحبت کنید.
 

سیگار

مصرف سیگار و دخانیات زمینه‌ساز بروز انواع سرطان‌هاست. اگر دخانیات مصرف می‌کنید باید سالانه مورد معاینه متخصص گوش و حلق و بینی قرار بگیرید و در صورت لزوم اسکن ریه انجام دهید. هرگونه تغییر در تن صدا یا بروز سرفه‌های متناوب می‌تواند نشانه خطر باشد.

 

3. واکسن‌ها را فراموش نکنید

تزریق واکسن فقط مربوط به دوره کودکی و نوجوانی نیست و در دوره میانسالی نیز نباید از آن غافل شد.

  • هر 10 سال یک بار باید واکسن‌های دیفتری، کزاز و فلج اطفال را مجدد تزریق کنید.
  • اگر قرار است به سفر بروید تزریق برخی واکسن‌ها از جمله هپاتیت A و B، دیفتری، تیفویید، تب زرد، آنسفالیت ژاپنی، مننگوکوک (A و C) و هاری با توجه به مقصد سفر ضروری است.
  • اگر به دلیل نوع شغل خود در معرض ابتلا به هپاتیت B هستید باید واکسن آن را تزریق کنید.
  • اگر بیماری مزمن تنفسی، کلیوی، قلبی یا متابولیکی و ضعف سیستم ایمنی دارید تزریق هر ساله واکسن آنفلوانزا لازم است.

 

۴. مراقبت‌های دیگر

* به شنوایی‌تان دقت کنید

مشکلات و اختلالات مربوط به شنوایی مختص سالمندی نیست و در میانسالی هم مورد توجه قرار گیرد:

  • حدود 18‌درصد افراد 35 تا 44 سال نیز دچار کاهش توان شنوایی می‌شوند.
  • محیط کاری پر سر و صدا توان شنوایی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • متولد شدن در مناطق شهری از عوامل آسیب به سیستم شنوایی است.
  • رفتن بیش از حد به کنسرت‌های موسیقی یا استفاده از دستگاه‌های پر سر و صدا می‌تواند به سیستم شنوایی آسیب بزند.
  • نزدیک به ۵۰‌در‌صد از افرادی که موتور سوار می‌شوند شنوایی پایینی دارند زیرا موتوری که با سرعت 120 کیلومتر در ساعت حرکت کند برحسب نوع کلاه ایمنی، صدایی که به گوش می‌رساند بین 90 تا 130 دسیبل است .زمانی که صدای محیط از 85 دسی‌بل بیشتر ‌شود احتمال آسیب به سیستم شنوایی بیشتر می‌شود؛ حتی چند دقیقه قرار گرفتن در معرض صدایی با 110 دسی‌بل کافی است تا شنوایی را کاهش دهد.

پس اگر در حالت طبیعی صدا‌ها را به خوبی نمی‌شنوید و مجبور هستید برای شنیدن واضح اصوات، صدای تلویزیون و دستگاه‌های صوتی را بالا ببرید یا احساس وزوز گوش دارید حتما با متخصص مشورت کنید.
 
* از بینایی‌‌تان محافظت کنید
بعد از 40 سالگی احتمال پیری چشم بالاست. سعی کنید همیشه عینک آفتابی مناسب به چشم داشته باشید تا قرنیه چشم شما آسیب نبیند.
اگر احساس می‌کنید بینایی‌تان ضعیف شده، به جای انکار آن، بدون سهل‌انگاری موضوع را با چشم‌پزشک در میان بگذارید.
 
* دندان‌هایتان را فراموش نکنید
دندان‌ها همواره در معرض آسیب هستند و نیاز به مراقبت دارند. این نیاز بعد از چهل‌سالگی دوچندان است:

  • مسواک زدن روزانه را فراموش نکنید.
  • از نخ دندان و دهان شویه غافل نشوید.
  • دو بار در سال به دندان‌پزشک مراجعه داشته باشید.
  •  اگر دچار درد دندان یا لثه یا خون‌ریزی حین مسواک شدید با متخصص مشورت کنید.
  • اگر یکی از دندان‌هایتان افتاد فورا از پروتز استفاده کنید تا فک‌تان دچار تغییر شکل نشود.
  • اگر مبتلا به دیابت هستید، سلامت لثه‌تان مهم است.

 
* ریه‌های خود را بررسی کنید
- بی‌شک دخانیات دشمن اصلی ریه  بوده و می‌‎تواند زمینه‌ساز سرطان ریه، برونشیت مزمن و آسم شود.
- اگر دچار سرفه‌های مزمن و خس خس سینه هستید با متخصص مشورت کنید.
- اگر مبتلا به آسم هستید سالانه تحت نظر پزشک باشید وآسم‌تان را کنترل کنید.
- اگر به گرده گیاهان یا آلودگی هوا آلرژی دارید از درمان‌های پیشگیری کننده کمک بگیرید و در شرایط هشدار از خانه خارج نشوید.
 
* به استخوان‌هایتان توجه کنید

  • هنگام نشستن و برخاستن به وضعیت بدنی خود توجه داشته باشید.
  • وسایل سنگین را در وضعیت نامناسب بلند نکنید.
  • حداقل یک بار در هفته ورزش کنید.
  • مراقب اضافه وزن خود باشید.
  • کفش مناسب به پا کنید.

 

سلامت

سبک زندگی خود را تغییر دهید

 رسیدن به میانسالی و پیری اجتناب‌ناپذیر است و اگر در شرایط جسمی بدی به این سن برسیم، همواره باید به شکل یک «از کار افتاده» ادامه عمر را سپری کنیم. پس از همین امروز سعی کنید سبک زندگی سالم و متعادلی را انتخاب کنید:

  • روزانه سه دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید و ورزش کنید.
  • تغذیه متعادل را پیش بگیرید. میوه و سبزی بیشتری مصرف کنید.
  • یکی دو وعده در هفته ماهی بخورید.
  • میزان مصرف شکر، قند و روغن را پایین بیاورید.
  • اگر دیابت یا چربی خون دارید آن را کنترل کنید.
  • سیگارتان را ترک کنید.
  • استرس‌های روزانه را مدیریت کنید.
  • مراقب پوست‌ خود باشید و از مواجهه ‌طولانی مدت با نور خورشید خودداری کنید.

 برای مطالعه مقالات بیشتر >>>>>> اینجا را کلیک کنید.
 

دیدگاه‌ها

توجه: تجویز و تعیین دوز دارو به عهده پزشک می باشد. سوالات در این خصوص انتشار و پاسخ داده نخواهد شد.
"مصرف خودسرانه دارو عوارض و آسیب‌هایی جدی دارد لطفا از مصرف خودسرانه دارو بپرهیزید"

افزودن دیدگاه جدید